Mamy wyniki Restaurant Week Polska

Restaurant Week Polska to festiwal, który Polacy uwielbiają. W całej Polsce zgłaszają się do niego restauracje (niemal 400), których szefowie kuchni opracowują zupełnie nowe trzy dania plus ich wersje wegetariańskie. My chodzimy od restauracji do restauracji i w cenie 49 zł możemy nie tylko spróbować nowych smaków, ale też zobaczyć, jak zmieniają się restauracje.

Jedynie Alyki, restauracja znajdująca się w Sky Tower, nieustannie od wielu edycji jest na podium. W oczach gości to niekwestionowany zwycięzca.

Ale są też dwie niespodzianki – w klasyfikacji ogólnej na drugim miejscu jest Modra Odra, a na trzecim Korba. W obu tych restauracjach niedawno zmienili się szefowie kuchni, którzy poprowadzili restaurację do zwycięstwa.

W Modrej Odrze jest to Paweł Piegdoń, który własnie od RW rozpoczął swoją pracę w nowym miejscu. Był to więc poważny sprawdzian i udało się. Restauracja właśnie uruchomiła też zupełnie nowe – rybne menu. Oprócz znanych wszystkim owoców morza, ryb morskich, są też lokalne ryby słodkowodne.

W Korbie nowym szefem kuchni jest Michał Szurmak, który dawniej związany był m.in. z Mama Manousch.

Za najlepsze danie główne doceniona została także restauracja Folgujemy.  No i oczywiście nic dziwnego, że atmosferę goście najbardziej docenili na Barce Tumskiej – miejsce jest topowe, gdy jest piękna pogoda to chwyta za serce. Siedzisz na barce!

Tak więc przedstawiają się wyniki wiosennej edycji 2018:  

Najlepsza przystawka: Alyki
Najlepsze danie główne: Folgujemy
Najlepszy deser: Modra Odra
Najlepsza atmosfera: Barka Tumska
Najlepsza obsługa: Alyki

Kategoria ogólna:
I miejsce: Alyki
II miejsce: Modra Odra
III miejsce: Korba

Ja bym do ogólnej klasyfikacji dodała jeszcze restaurację Lwia Brama2 z Ostrowa Tumskiego, ich łosoś i deser zdecydowanie zostają w pamięci.

 

Niezależnie od wyników, gratulacje dla wszystkich biorących udział restauracji: 

Ahimsa Restaurant & Club, ALYKI Nasza Restauracja, Art Restauracja i Kawiarnia, Barka Tumska, Cherry Lounge & Restaurant, DEJA VU restaurant Wrocław, ENJOY w Platinum Palace*****, Folgujemy, Fuego Restaurant & Bar, Restauracja Inspiracja, Restauracja Jasna, Korba Kuchnia, Restauracja Lwia Brama2, Malarska 25, Mlekiem i Miodem, Modra Odra, Napa Restaurant, Novo2 w Novotel Wroclaw Centrum, Restauracja Patio, Questa, Ristorante Liberta7, Steak N’ Roll, Sukiennice 7, TASZKA – Wine & Petiscos, Winestone Wrocław, Wratislavia, Esencja Sushi, Seafood Bar&Market

Powtórzę jeszcze raz, co już wcześniej pisałam:

    • Drogi Restaurant Week’u i Czytelnicy, zróbmy wyjście do restauracji sprawą narodową! Tak restauratorzy będą tworzyć lepsze miejsca, a kucharze będą się rozwijać. 30 lat temu o szwedzkiej kuchni też też nikt nie słyszał. Za kilkanaście lat Polska śmiało zmoże być na światowych salonach kulinarnych. Wierzy w to Karol Okrasa i zaczynam wierzyć i ja. Nareszcie możemy stworzyć prawdziwą polską kuchnię (opartą nie tylko na schabowym!) Potrzebne jest jednak zaangażowanie nas wszystkich, tak żeby kucharze mieli dla kogo gotować.
    • Dzięki Restaurant Week możemy zobaczyć, jak dynamicznie zmienia się wrocławska gastronomia. A zmienia się. Do jesiennej edycji!

Magdalena Mańkowska
kocham@kochamjesc.pl