Korba Kuchnia radykalnie zmieniła swoje wieczorne menu. Jest ono bardziej regionalne. Obok tej wiadomości nie mogłam przejść obojętnie. I zbiegło się to idealnie z cyklem Kocham Jeść, w którym sprawdzamy, jakie realnie produkty kucharze mają na swojej kuchni.

Michał Szurmak, szef kuchni wyciągnął aż 33 produkty. Jakie? Chętnie wszystkie je dla Was wymienię. Warto, żebyście i Wy mieli je w swojej kuchni.

  1. Michał Sznajder Gospodarstwo Rolne – kiszone warzywa: czosnek, buraczki i ogórki oraz sok z kiszonych buraczków (4 pkt)
  2. Sery Łomnickie – ser kozi (1 pkt.)
  3. Kamos – śmietana 12 proc. (1 pkt.)
  4. Olejarnia – oleje: słonecznikowy, z pestek dyni, rzepakowy, czarnuszka, konopny, lniany, ostropestu (7 pkt.)
  5. Pasieka w Smolcu – miód (1 pkt.)
  6. Piekarnia Złoto Nadodrza Krzysiek Krajewski – pięć różnych rodzajów (5 pkt.)
  7. Kaszarnia Kamienne – kasza gryczana (1 pkt.)
  8. Masarnia Urbanowscy – kiełbasa myśliwska, wędzona słonina, kiełbasy z fileta, specjalnie cięty dla szefa kuchni schab, boczek wędzony, kiełbasa jałowcowa (6 pkt.)
  9. Korba Kuchnia sama robi ogórki kiszone i przetwory m.in. z truskawek i rabarbaru (6 pkt.)
  10. Młyn Usługowy Zenon Feszczuk – mąka żytnia (1 pkt.)

W powyższym filmie Michał Szurmak mówi m.in. o tym, że

  • Szefowie kuchni mają olbrzymią odpowiedzialność. Karmienie ludzi to nie jest tylko biznes. Muszą też dbać o ludzkie zdrowie. Co ja mocno popieram. I powtarzam tak często, jak mogę.
  • Lokalność to nie tylko moda. Michał niektórych z producentów zna wiele lat. Z Kasią i Tomkiem, którzy prowadzą Olejarnię, jeździ konno. Mówi więc, że to jest filozofia. To budowanie lokalnych społeczności. Sprawianie, że Ci ludzie, od których kupujemy, płacą na miejscu podatki. Turyści mogą zobaczyć, jak wiele bogactwa naturalnego mamy na Dolnym Śląsku. I, że są to produkty fenomenalne jakości. Powinniśmy się nimi chwalić i korzystać z nich na co dzień.
  • Przy wyborze tego, co jemy, nie warto patrzeć tylko na cenę, ale sprawdzać skąd to pochodzi, kto to wyprodukował, ile zawiera to w sobie niepotrzebnych dodatków, jak konserwanty, cukier, kilogramy soli.
  • Jak przyjrzymy się dolnośląskim producentom, to zauważymy, że są to produkty najwyższej jakości, a cenowo są dość dostępne.

Zobaczcie, na Instagram, jak liczymy punkty dla Korba Kuchnia. Michał też mocniej, niektóre z produktów opisuje, no i każdy produkt z osobna jest pokazany.

Rozmawiała i nagrała: Magdalena Mańkowska 
kocham@kochamjesc.pl