Bajla serce! Mam dla Was 10 osobowości i produktów

Wroclaw i Dolny Śląsk jest bogaty w smaki. Miasto Wrocław, które organizuje konferencję Made in Wrocław poprosiło, by zaprosić do strefy gastronomicznej osobowości i producentów z ich produktami. Niestety nie można było zaprosić wszystkich. Wybraliśmy 10. Wiem, że celnie, bo na 4000 osób, które degustowały, nie usłyszałam ani jednego krytycznego głosu. 

Oto lista. Zapiszcie. Sami sprawdźcie. Dajcie znać, że bardzo Wam smakuje. 

Gigi Cukiernia

Jeśli drożdżówkę, to w GiGi Cukiernia (cudownie maślane, z prawdziwych produktów; ale są tu też ciasta, rogaliki z różą i wiele smakołyków).

Facebook: Gigi Cukiernia

Perełka od Kocham Jeść za bułki maślane.

Pan Precel

Precle u Pana Precla, który piecze je przez cały dzień, 7 dni w tygodniu. Przy ul. Ruskiej 66 we Wrocławiu kupujesz precle prosto w pieca.

Jest kilkanaście ich rodzajów: tradycyjne, ale też nadziewane, na ciepło, co jest smacznych rozwiązaniem na szybką przekąskę.

Perełka od Kocham Jeść za precla nadziewanego z serem i szpinakiem.

Facebook: Pan Precel

Piekarnia Plon

Chleb pszenny na zakwasie pieczony przez Pawła Dudałę.
Paweł pracował w topowych restauracjach w Polsce. Jest uznanym cukiernikiem. Podobno tylko najlepsi potrafią upiec prawdziwie idealny chleb na zakwasie. On jest w czołówce. Właśnie otwiera we Wrocławiu swoją piekarnię Plon.

Perełka od Kocham Jeść za chleb pszenny na zakwasie.

Instagram: Piekarnia Plon

Bazar Dawna Pralnia

Na Bazarze Dawna Pralnia przy ul. Krakowskiej 160 kupuję najczęściej ekologiczne warzywa z Milejowego Pola. Bazar jest czynny trzy dni w tygodniu: środa (w godz. 12-19), piątek (w godz. 12-19), niedziela (w godz. 10-16).

Bazar jest w industrialnej przestrzeni, w której z kawą, ciachem od wrocławskich rzemieślników, na leżaku można chwilę się rozkoszować.

Doceniam też to, że nie ma tu ogromu produktów – mam pewność, że są świeże i dziś dostarczone. A warzywa, które są lekko zwiędnięte znajdują się w dziale: Przecena.

Perełka od Kocham Jeść za rzodkiewki, jarmuż, kawę na leżaku.

Facebook: Bazar Dawna Pralnia

Pani z Warzywniaka

Maja Żak z małego, osiedlowego warzywniaka, który znajduje się we Wrocławiu przy ul. Koszalińskiej, tworzy miejsce, gdzie aż chce się kupować warzywa i owoce.

Wielu handlarzy warzyw kupuje je najtaniej, jak się da, w jednej z hurtowni i je nam sprzedaje. Nie mają pojęcia, skąd te warzywa są, jak długo podróżowały, jak były uprawiane. Nie wierzysz? Wejdź do 10 przykładowych warzywniaków i spytaj: “Skąd jest ta pietruszka?”.

Maja pokazuje, czym powinien się różnić osiedlowy warzywniak od supermarketu. Małe partie, od konkretnych producentów, z dokładną informacją – kiedy były zebrane, czy były uprawiane ekologicznie, czy konwencjonalnie.

Perełka od Kocham Jeść dla Maji Żak za przecieranie szlaków, odwagę i radość, którą się dzieli.

Maja Żak, Pani z Warzywniaka (po prawej)

Facebook: Pani z Warzywniaka

Wańczykówka

Piękne gospodarstwo serowarskie w Krzeszowie na Dolnym Śląsku. Produkcję serów rozpoczął Sylwester Wańczyk, który uczył się tego fachu w Niemczech. Z czasem zaraził pasją do produkcji serów całą rodzinę – żonę, synów, córkę i nawet jej chłopaka.

Ma na koncie liczne nagrody. Sylwester szkoli serowarów w całej Polsce. Nawet został organizatorem wydarzenia: Wielkie Serwowanie.

Produkuje sery miękkie i długodojrzewające. Ich jogurty bez cukru, maślanka, czy kefir to samo dobro.

Perełka od Kocham Jeść za ser Lancelot, ser gouda z kozieradką, jogurt naturalny, ser Wańczyk.

Facebook: Wańczykówka

Maciejowy Sad

Często w sobotę wsiadam z Nalą do samochodu i wrzucam w GPS: Lutynia. Wracam z jabłkami (są słodkie, chrupiące). Ostatnio też kupiłam mini kiwi, pigwę i konfiturę z wiśni. W drodze powrotnej zatrzymuję się też w lesie i chwilę spaceruję, Nala biega. To są moje chwile relaksu. Nawet jabłka smakują lepiej, gdy wiemy, gdzie urosły i kto o nie dbał.

Perełka od Kocham Jeść za chrupiące jabłka.

Facebook: Maciejowy Sad

Karol Łukomski

Karol Łukomski to jest niekwestionowana osobowość kulinarna. Zdolny, ale też temperamentny i sympatyczny. Prowadzi bistro Kuchnia Pobite Gary. Nie gotuje na zapas. Nie potrzebuje wielu lodówek, chłodni i zamrażarek – jego klienci wszystko zjadają, a następnego dnia przed 8 rano przyjeżdża nowy towar.

Podczas Made in Wrocław Karol dokonał niemożliwego – w trzy godziny wspólnie z uczniami z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu ugotował 150 litrów zupy z lekko zwiędniętych warzyw, które jedna z sieci handlowych chciała wyrzucić.

Karol Łukomski z żoną Eweliną i córką

Facebook: Kuchnia Pobite Gary

Perełka od Kocham Jeść dla Karola Łukomskiego za to, że nie dość, że smacznie, doskonale gotuje, to jeszcze jest serdecznym i pomocnym człowiekiem.

Masarnia Urbanowskich

Kiełbasa domowa z Masarni Urbanowskich.

Masarnia znajduje się w Zawidowicach na Dolnym Śląsku. Prowadzi ją Marcin Urbanowski, ale przejął tę tradycję rozpoczął tato.

Jem mięsa coraz mniej, ale jak już po nie sięgam, to tylko z małych masarni. Marcin kupuje mięso od lokalnych rolników. Nie są to ogromne przemysłowe hodowle.

We Wrocławiu możecie kupić ich wyroby m.in. w Regio Food.

Perełka Kocham Jeść za kiełbasę domową.

Facebook: Masarnia Urbanowskich

Kiszonki Sznajderów

Kiszonki, w tym kapusta kiszona z Gospodarstwa Kiszone Warzywa i Soki M. Sznajder.

Emilia i Jarek Chmura to bohaterowie wśród dolnośląskich producentów. Wielu się od nich uczy i naśladuje ich model działania.

Kiszonki Sznajderów są produkowane i sprzedawane od 60 lat, ale dopiero kilka lat temu Emilia namówiła brata Michała, by stworzyć logo i sprzedawać kiszonki od swoją marką. Udało się – Sznajderowie są doceniani w całej Polsce, klienci polubili ich produkty, w tym kiszone soki.

Perełka od Kocham Jeść za sok z kiszonego buraka, tradycyjną kiszoną kapustę, ogórki kiszone, nieprzeciętne podejście do ludzi, zaangażowanie i przecieranie szlaków. Sznajderowie wyznaczają nowe standardy.

Facebook: Kiszonki Sznajderów

Partnerem Kocham Jeść w strefie gastronomicznej Made in Wrocław był Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu – uczniowie, nauczyciele. Dziękuję.

Magdalena Mańkowska | kocham@kochamjesc.pl