Przeanalizujmy smak. Jaką pełni rolę? Po co jest? I co ma wspólnego z wrocławskimi firmami? Dowiemy się tego podczas gry: SMAK.

Uczestnicy będą rywalizować – degustować, przyporządkowywać, zgadywać. Producenci regionalni i szefowie kuchni osobiście przyjadą, by częstować, gotować i zdradzać sekrety. To będzie dzień pełen emocji, smaków i wiedzy.

 

Pytacie na czym polega gra? Na wygrywaniu!

Scena nr 1

W zupełnej ciszy degustacja produktów regionalnych. Porównujemy smak naturalny i chemiczny.

Uczestnicy gry dostają dwa identyczne produkty. Nie ma koła ratunkowego. Trzeba zgadnąć, który smak to ten prawdziwy. To jest wyzwanie. I jeśli ktoś wypowie choć jedno słowo, to surowe jury zaprowadzi go wprost do loży obserwatorów. I dla niego gra się skończy.
Tutaj najlepsi dla swojej firmy będą mogli zdobyć aż 100 punktów!

Scena nr 2

Talk-show: „Życzliwi producenci” – kim są, co im w serduchu gra, jak wygląda ich praca?

Bez cenzury. Wiele trudnych tematów. Mogą pojawić się łzy. Mnóstwo pytań: dlaczego? Uczestnicy zostaną wpuszczeni do prawdziwego świata.
Tutaj także kolejna szansa, by by zdobyć kolejne 100 punktów dla swojej firmy.

Scena nr 3

Intymny wywiad: „Wolę inną drogę” – czyli szefowie kuchni m.in. o tym, jak pracują, by ocalić naturalny smak 

Sekrety branży zdradzą kobiety, które odnoszą sukcesy:
Katarzyna Daniłowicz – współwłaścicielka restauracji Olszewskiego 128, zwyciężczyni
Top Chef Polska.
Ewelina Rozpędowska – współwłaścicielka i szefowa kuchni w Villa Greta
Sylwia Wyniczenko – współwłaścielka Villa Elise i restauracji Kaczka i Wino
Tutaj będzie zagadka na refleks. Będzie można zdobyć 60 punktów.

Scena nr 4

Dr Dorota Waśko-Czopnik – jest duża szansa, że padną tutaj słowa, które dużo zmienią w codziennym funkcjonowaniu wielu osób 

Dr Dorota Waśko-Czopnik to specjalista chorób wewnętrznych, gastroenterolog, dyplomowany konsultant żywieniowy. Niekwestionowany specjalista. Przyjeżdżają do niej pacjenci z całej Polski. Najczęściej słyszy pytanie: „Dlaczego nikt mi tego wcześniej nie powiedział?”. Dlatego, że wielu lekarzy przypisując tabletki leczy objawy, a nie przyczynę. Dr Waśko-Czopnik analizuje wszystkie badania. Porządkuje leczenie i odstawia leki jak tylko może. Jej wiedza i doświadczenia są unikalne. Pomaga znaleźć diagnozę.
Tutaj będzie można zdobyć 10 pkt. za każde pytanie zadane Pani Doktor.

Drugą częścią wydarzenia jest Degustacja w Ciemności dań przygotowanych przez zwyciężczynię Top Chef Polska – Katarzynę Daniłowicz, które teraz prowadzi restaurację Olszewskiego 128.

 

Oto bohaterowie gry SMAK:

 

Dr Dorota Waśko-Czopnik

  • lekarz, który nie lubuje się w tabletkach! Znakomity ekspert. Szanowna. Zapracowna. Taki lekarz, którego znamy z najlepszych filmów. Tyle, że ona jest prawdziwa. Mówi w prosty sposób. Pomoże usystematyzować wiedzę i rozwiać wątpliwości.
Ewelina i Krzysztof Rozpędowscy

  • właściciele sielankowego miejsca Villa Greta, gdzie życzliwie odpoczywasz. Dają z siebie wszystko, budują lokalną społeczność, jednoczą ludzi i są do bólu uczciwi – informują każdego gościa, który produkt jest z ich ogródka, a który ze sklepu.
 

Emilia Chmura i cała jej rodzina z kiszonkowego raju.

  • Mowa o Sznajderach – polska chętnie je ich kiszonki i soki z kiszonych warzyw. Choć warzywa są kiszone, to serducha mają rozpromienione.
Sylwester Wańczyk i jego gospodarstwo rolne Wańczykówka

  • duma serce rozrywa, gdy spróbujecie jego kaszmirowego smakołyku. Właśnie zbudował nową serowarnię, chyba jedną z największych w Polsce, i mimo złamanej nogi do przodu gna. Mówi się o nim, że serdecznie dzieli się wiedzą.
Maciejowie jabłka są jak czekoladki. Jędrne. Słodkie. Chrupkie. Dobrze, że już wrzesień, nareszcie będzie już moja ulubiona odmiana. Zarezerwowałam 50 kg! Maciej Karczewski będzie mi je przechowywał w swoim Maciejowym Sadzie.
Rodzina Malinowskich – i ich miody, konfitura z dzikiej róży oraz moja ulubiona z zielonych orzechów.
Jeśli chodzi o wędliny mamy aż dwóch bohaterów. Idźcie do sklepu i spróbujcie znaleźć wędliny bez cukru! Oni mają takie.
Pan Piotr Czajkowski słynie z szynki, której mięso trzy tygodnie kruszeje w soli (niczym jej nie nastrzykuje). Ma mały sklep w Golędzinowie i sam wszystko robi osobiście. Na małą skalę, wg starych receptur.
Kiełbasa Domowa z Masarni Urbanowskich od Marcina Urbanowskiego w ślepym teście zbiera 100/100 pochwał.
Maciej Zawierucha i jego Zielony Wulkan – przygotuję herbatę z suszonych owoców ze Wzgórz Kaczawskich
Zdrowe Oleje z Olejarni – Kasia i Tomek przywiozą olej słonecznikowy, rzepakowy, dyniowy i wiele innych
Zbigniew Szczygieł z klastra Wołowina Sudecka zdradzi, jakie są plany rozwoju `
Grzegorz Sznajder z Młyn Skokowa wytłumaczy jaka jest różnica między mąką z młyna i mąką z półek sklepowych wielkich sklepów.
 

 

Polubiliście już bohaterów gry SMAK!

Magdalena Mańkowska