Przeanalizujmy smak. Jaką pełni rolę? Po co jest? I co ma wspólnego z wrocławskimi firmami? Dowiemy się tego podczas gry: SMAK.
Uczestnicy będą rywalizować – degustować, przyporządkowywać, zgadywać. Producenci regionalni i szefowie kuchni osobiście przyjadą, by częstować, gotować i zdradzać sekrety. To będzie dzień pełen emocji, smaków i wiedzy.
Pytacie na czym polega gra? Na wygrywaniu!
Scena nr 1
W zupełnej ciszy degustacja produktów regionalnych. Porównujemy smak naturalny i chemiczny.
Uczestnicy gry dostają dwa identyczne produkty. Nie ma koła ratunkowego. Trzeba zgadnąć, który smak to ten prawdziwy. To jest wyzwanie. I jeśli ktoś wypowie choć jedno słowo, to surowe jury zaprowadzi go wprost do loży obserwatorów. I dla niego gra się skończy.
Tutaj najlepsi dla swojej firmy będą mogli zdobyć aż 100 punktów!
Scena nr 2
Talk-show: „Życzliwi producenci” – kim są, co im w serduchu gra, jak wygląda ich praca?
Bez cenzury. Wiele trudnych tematów. Mogą pojawić się łzy. Mnóstwo pytań: dlaczego? Uczestnicy zostaną wpuszczeni do prawdziwego świata.
Tutaj także kolejna szansa, by by zdobyć kolejne 100 punktów dla swojej firmy.
Scena nr 3
Intymny wywiad: „Wolę inną drogę” – czyli szefowie kuchni m.in. o tym, jak pracują, by ocalić naturalny smak
Sekrety branży zdradzą kobiety, które odnoszą sukcesy:
Katarzyna Daniłowicz – współwłaścicielka restauracji Olszewskiego 128, zwyciężczyni
Top Chef Polska.
Ewelina Rozpędowska – współwłaścicielka i szefowa kuchni w Villa Greta
Sylwia Wyniczenko – współwłaścielka Villa Elise i restauracji Kaczka i Wino
Tutaj będzie zagadka na refleks. Będzie można zdobyć 60 punktów.
Scena nr 4
Dr Dorota Waśko-Czopnik – jest duża szansa, że padną tutaj słowa, które dużo zmienią w codziennym funkcjonowaniu wielu osób
Dr Dorota Waśko-Czopnik to specjalista chorób wewnętrznych, gastroenterolog, dyplomowany konsultant żywieniowy. Niekwestionowany specjalista. Przyjeżdżają do niej pacjenci z całej Polski. Najczęściej słyszy pytanie: „Dlaczego nikt mi tego wcześniej nie powiedział?”. Dlatego, że wielu lekarzy przypisując tabletki leczy objawy, a nie przyczynę. Dr Waśko-Czopnik analizuje wszystkie badania. Porządkuje leczenie i odstawia leki jak tylko może. Jej wiedza i doświadczenia są unikalne. Pomaga znaleźć diagnozę.
Tutaj będzie można zdobyć 10 pkt. za każde pytanie zadane Pani Doktor.
Drugą częścią wydarzenia jest Degustacja w Ciemności dań przygotowanych przez zwyciężczynię Top Chef Polska – Katarzynę Daniłowicz, które teraz prowadzi restaurację Olszewskiego 128.
Oto bohaterowie gry SMAK:
![]() |
Dr Dorota Waśko-Czopnik
|
![]() |
Ewelina i Krzysztof Rozpędowscy
|
|
Emilia Chmura i cała jej rodzina z kiszonkowego raju.
|
![]() |
Sylwester Wańczyk i jego gospodarstwo rolne Wańczykówka
|
![]() |
Maciejowie jabłka są jak czekoladki. Jędrne. Słodkie. Chrupkie. Dobrze, że już wrzesień, nareszcie będzie już moja ulubiona odmiana. Zarezerwowałam 50 kg! Maciej Karczewski będzie mi je przechowywał w swoim Maciejowym Sadzie. |
![]() |
Rodzina Malinowskich – i ich miody, konfitura z dzikiej róży oraz moja ulubiona z zielonych orzechów. |
Jeśli chodzi o wędliny mamy aż dwóch bohaterów. Idźcie do sklepu i spróbujcie znaleźć wędliny bez cukru! Oni mają takie. | |
![]() |
Pan Piotr Czajkowski słynie z szynki, której mięso trzy tygodnie kruszeje w soli (niczym jej nie nastrzykuje). Ma mały sklep w Golędzinowie i sam wszystko robi osobiście. Na małą skalę, wg starych receptur. |
![]() |
Kiełbasa Domowa z Masarni Urbanowskich od Marcina Urbanowskiego w ślepym teście zbiera 100/100 pochwał. |
Maciej Zawierucha i jego Zielony Wulkan – przygotuję herbatę z suszonych owoców ze Wzgórz Kaczawskich | |
Zdrowe Oleje z Olejarni – Kasia i Tomek przywiozą olej słonecznikowy, rzepakowy, dyniowy i wiele innych | |
Zbigniew Szczygieł z klastra Wołowina Sudecka zdradzi, jakie są plany rozwoju ` | |
![]() |
Grzegorz Sznajder z Młyn Skokowa wytłumaczy jaka jest różnica między mąką z młyna i mąką z półek sklepowych wielkich sklepów. |
![]() |
Polubiliście już bohaterów gry SMAK!
Magdalena Mańkowska