Byle dalej od pszenicy!

Piekarnia VitaFit to jedyna piekarnia, jaką znam, która tak otwarcie stroni od pszenicy. Wypiekają chleby trzy razy w tygodniu, nie więcej niż 300 sztuk.

Wszystko zaczęło się kilka lat temu, gdy Ania Różycka-Buszko, będąc w ciąży, nie mogła znaleźć dla siebie odpowiedniego chleba. Zaczęła więc piec sama. Z czasem odeszła z warszawskiej korporacji i przeprowadziła się wraz z mężem do Wrocławia (za korporacyjną pracą męża). Po kilku latach mąż też zaczął piec chleby i porzucił dobrze płatną pracę.

Piekarnia VitaFit – chleby, kwasy chlebowe i historia powstania

Chlebki o mocy dużego chleba!

Pieką chleby na zakwasie, na mące żytniej lub na mąkach bezglutenowych. – Jak ognia unikamy pszenicy (chyba, że w formie orkiszu) oraz drożdży – mówi Piotr Buszko.

Wszystkie wypieki są na zakwasie, który Państwo Buszko prowadzą już od wielu lat.

Nie bez znaczenia jest też mąka. – Mąkę bierzemy z bardzo małych rzemieślniczych młynów. Obecnie z Jordanowa Śląskiego – opowiada Piotr.

Chlebek na mące 720 jest najbardziej pulchny. Ta mąką jest bardziej przemielona.

Chlebki z mąki żytniej 2000 – są zbite, ciężkie, sycące. W składzie wyłącznie: mąka, zakwas, woda, odrobina soli. Są różne np. z czarnuszką i ziarnami.

Nowością jest też chlebek na mące orkiszowej.

Chleby na mące żytniej i bezglutenowej | Piekarnia VitaFit

Rodzaje chleba w piekarni VitaFit:

  • Chlebek żytni na mące żytniej 2000, na zakwasie, czyli wieloziarnisty, czysty bez dodatków. 
  • Żytni na mące żytniej 720. Mąka bardziej przemielona, stąd on wychodzi bardziej puszty, taki delikatny.
  • Chlebek żytni na mące żytniej 2000, z dodatkiem ziaren – słonecznik, nasiona chia, siemię lniane. 
  • Chlebek żytni na mące żytniej 2000, z czarnuszką. 
  • Do tego chlebek bez dodatku mąk glutenowych, czyli chlebek gryczany.
  • I nowość: chlebki orkiszowe.  

Kwas chlebowy na zakwasie

Kwasy chlebowe | Piekarnia VitaFit

W tym roku Buszkowie zaczęli też produkcję kwasów chlebowych.
Robimy je z chleba. Nie dodajemy ani słodu ani nawet drożdży, bo robimy je również na zakwasie – tłumaczy Piotr.

Cała historia zaczęła się od Kwaśnego Piotrka – to kwaśna kwasu chlebowego wersja, niedosładzana, na chlebku żytnim. 

Piotr: – Klienci podpowiedzieli nam, żeby go dosłodzić. Zrobiliśmy Słodką Maryśkę. Słodka Maryśka też okazała się nieidealną wersją z tego względu, że inni klienci podpowiedzieli nam, by dosłodzić miodem. Dlatego zrobiliśmy Honey Hania, no i na sam koniec zostaliśmy poproszeni o zrobienie kwasów chlebowych bezglutenowych. Powstała Free Anka – dosładzana, i Slim Anka – niedosładzana.  

To też wiąże się z całą naszą rodziną. Z tego względu, że moja małżonka ma na imię Anna, a córki Hania i Marysia. A ja – ten kwaśny z całej rodziny, czyli Piotr, stąd wyszedł Kwaśny Piotr. 

Free Anka jest prawdopodobnie jedynym na ziemi bezglutenowym kwasem chlebowym robionym na zakwasie. Slim Anka to wersja niedosładzana. 

Buszkowie starają się, by ilość dodanego cukru nie przekraczała 7 g na 100 ml. W zależności od tego, ja długo kwasy stoją będą coraz bardziej wytrwane, bo bakterie przejadają cukier.  

Właściwości kwasu chlebowego

Piotr tłumaczy: – Kwas chlebowy to jest napój bardzo słowiański. Jest w krajach słowiańskich już od setek lat. Ten nasz jest robiony z tradycyjnej receptury – z chleba, a przez to, że go robimy na zakwasie to ma bardzo dużo probiotycznych bakterii, właściwości. Wzmacnia odporność, poprawia perystaltykę jelit, pomaga w odchudzaniu. Ma też dużo witamin z grupy  B, witaminę E, C i bardzo dużo mikroelementów jak cynk, selen, wapń. Jest to więc bardzo dobre do uzupełnienia mikroelementów i witamin. W taką właśnie pogodę, czyli jesieni, na uzupełnienie odporności, ale też jest idealne na bardzo ciepłe dni, bo to jest jego główna funkcja, czyli gasi pragnienie. 

Butelki są zwrotne. Dzieci też go piją. 

Gdzie kupić chleby i zakwas?

Najlepiej zajrzeć na Facebook i Instagram: Piekarnia VitaFit. Buszkowie współpracują z wieloma sklepami we Wrocławiu.

Magdalena Mańkowska | kocham@kochamjesc.pl