Grape Hotel dla duszy, zupa z czerwoną soczewicą dla ciała

Krem z czerwonej soczewicy i pieczonych pomidorów, z prażynkami ziemniaczanym, kiszonym pomidorem, olejem z czerwonego curry i warzyw wędzonych.

Zupa, która odżywia i syci

Potrzebujemy:

  • wywar z warzyw
  • pieczone pomidory
  • czerwona soczewica
  • warzywa: cebula, marchew, pietruszka, seler naciowy

Sposób przygotowania:

  • podsmażamy warzywa – zaczynamy od cebuli, potem dodajemy resztę pokrojonych w kostkę warzyw, smażymy aż będą miękkie
  • dodajemy czerwoną soczewicę i wcześniej podpieczone pomidory
  • gotujemy i podlewamy bulionem aż soczewica będzie miękka
  • blendujemy na gładką masę, przecieramy przez sito i gotowe
  • przyprawy do smaku

Po przepłukaniu soczewicy czerwonej wrzucamy ją do wrzątku, w naszym przypadku już do smażących się warzyw. Następnie gotujemy ją przez około 10–15 minut. Sól dodana do gotującej soczewicy sprawia, iż ziarna twardnieją, warto więc solić ją pod koniec gotowania.  

Smacznego!