Fine Dining Week zaczyna się już 6 lutego. To trzecia edycja we Wroclawiu, ale Grape Restaurant bierze udział po raz pierwszy. To w historii tego butikowego hotelu przełom. Dotychczas dość wyraźnie izolował się od lokalnych, kulinarnych działań. Ta niedostępność sprawiła też, że – jak się dowiedziałam – dość sporo osób rezerwuje tu stoliki. Jeśli chcecie do nich dołączyć, spieszcie się.
Od pół roku szefem kuchni jest tutaj Mateusz Rosiak. Wcześniej pracował na stanowisku zastępcy szefa kuchni.
Spotkałam się z nim, by porozmawiać o menu na Fine Dining Week, ale także po to, by spytać o porady kulinarne. Rozmawialiśmy więc o troci wędrownej, zupie z czerwonej soczewicy i kuskusie izraelskim.
Co w menu?
Menu mięsne – Fine Dining Week 2019
- Gravad z troci z kiszoną cebulą, marynowana gorczyca, piana z chrzanu i ogórka
- Linguine z duszonym polikiem wołowym w sosie z dzikich grzybów, chrupiąca skóra ze świni
- Krem z wędzonej białej ryby z szafranem, jajo poche, smażony boczniak
- Gotowany boczek wieprzowy, remulada z selera i zielonego jabłka, puree z wędzonej marchwi, sos madera & porto
- Makowiec z dżemem śliwkowym, sos z grzanego wina
Menu wegetariańskie Fine Dining Week 2019
- Kaszanka z kaszy gryczanej i belugi z confitowaną kalarepą i duszoną gruszką
- Mus z pieczonego bakłażana, burrata, kiszony pomidor
- Krem z czerwonej soczewicy, prażynki ziemniaczane, olej curry z trawą cytrynową
- Buraczany kuskus izraelski z pieczonym kozim serem, prażony słonecznik
- Ananas w karmelu z sorbetem jogurtowym
Grape Hotel to niewątpliwie piękne i urocze miejsce, z robiącą wrażenie oranżerią. Czy polubicie to miejsce?
Buraczany kuskus izraelski Krem z wędzonej białej ryby z szafranem Gravad z troci z kiszoną cebulą
Fot. Grape Hotel