Sezon na szparagi trwa tylko dwa miesiące. W tym czasie np. Zamek Topacz zamawia ich 1,5 tony! To prawdopodobnie rekord wśród wrocławskiej gastronomii. Jeśli ktoś ich dogania, koniecznie do mnie napiszcie.
Jak rosną szparagi?
Tuż pod Wrocławiem, w Strzeganowicach, jest jedno z największych pól szparagowych. Zarządza nim Mirosław Szreder, a swoje szparagi nazwał: Szparagi prosto z pola.
Pojechaliśmy więc zobaczyć na własne oczy, jak wygląda pole szparagowe.

- na długości całego pola są kopce, to w nich rosną szparagi
- szparagi, rosną, gdy ziemia osiąga temperaturę 10-12 stopni C
- temperaturę ziemi reguluje się za pomocą foli – gdy pogoda jest pochmurna, szparagowe kopce osłania się białą stroną folii, żeby ta ściągała promienie słoneczne, a jak jest zbyt gorąco – folia jest przekładana na drugą stronę, czarną.
- białe szparagi rosną w ziemi, zielone wybijają ponad kopiec
- Szparag wyrasta z karpy.
- Karpa jest to 10-letnia roślina. Rośnie jak asparagus.
- Jesienią kosi się jej zieloną część. Obniża się kopce. Potem wiosną na nowo się je formułuje.
- Szparagi zbiera się codziennie.

- Szparag zielony i biały wyrasta z tej samej karpy. Różnica jest taka, że zielone szparagi nie są przykryte folią, wyrastając więc od słońca uzyskują zieloną barwę.
Jak “zrywa” się szparagi?
To jest sztuka! Naprawdę. Dostałam do ręki nóż do szparag i próbowałam. Jeden szparag wycinałam kilka minut, eksperci robią to w kilka sekund. To trudna praca.

Wokół szparaga robisz palcami mały rowek. Wbijasz nóż – ważne, żeby wyczuć jak szparag rośnie, prosto, czy może jest zakrzywiony i zgodnie z jego kierunkiem wbijasz końcówkę noża. Wyciągasz warzywo, a rowek, który po nim został, zasypujesz szpachelką. Tak, żeby chronić kopiec.
Potem szparagi przewożone są do hali, gdzie najpierw są myte.

Następnie są segregowane – na małe, duże, średnie, takie które są uszkodzone

A potem już nakładana jest na nie etykietka i trafią do Was. Szparagi prosto z pola możecie kupić albo bezpośrednio na polu w Strzeganowicach, albo na jednym z kilku punktów we Wrocławiu, np. przy Arenie lub na Bielanach Wrocławskich.
Białe szparagi są iście królewskie. Tak to sprawdziłam, przeczytaj: Patent na szparagi







Kolejny artykuł: Patent na białe szparagi
Magdalena Mańkowska
kocham@kochamjesc.pl