Jak rosną szparagi?

Szparagi białe, pole Strzeganowice

Sezon na szparagi trwa tylko dwa miesiące. W tym czasie np. Zamek Topacz zamawia ich 1,5 tony! To prawdopodobnie rekord wśród wrocławskiej gastronomii. Jeśli ktoś ich dogania, koniecznie do mnie napiszcie.

Jak rosną szparagi? 

Tuż pod Wrocławiem, w Strzeganowicach, jest jedno z największych pól szparagowych. Zarządza nim Mirosław Szreder, a swoje szparagi nazwał: Szparagi prosto z pola.

Pojechaliśmy więc zobaczyć na własne oczy, jak wygląda pole szparagowe.

Zbieramy szparagi. Od lewej Kasia Sieradz, Laura Chołodecka, Magdalena Mańkowska, Mirosław Szreder
  • na długości całego pola są kopce, to w nich rosną szparagi
  • szparagi, rosną, gdy ziemia osiąga temperaturę 10-12 stopni C
  • temperaturę ziemi reguluje się za pomocą foli – gdy pogoda jest pochmurna, szparagowe kopce osłania się białą stroną folii, żeby ta ściągała promienie słoneczne, a jak jest zbyt gorąco – folia jest przekładana na drugą stronę, czarną.
  • białe szparagi rosną w ziemi, zielone wybijają ponad kopiec

 

  • Szparag wyrasta z karpy.
  • Karpa jest to 10-letnia roślina. Rośnie jak asparagus.
  • Jesienią kosi się jej zieloną część. Obniża się kopce. Potem wiosną na nowo się je formułuje.
  • Szparagi zbiera się codziennie.
Szparagi zielone, pole Strzeganowice
  • Szparag zielony i biały wyrasta z tej samej karpy. Różnica jest taka, że zielone szparagi nie są przykryte folią, wyrastając więc od słońca uzyskują zieloną barwę.

Jak “zrywa” się szparagi? 

To jest sztuka! Naprawdę. Dostałam do ręki nóż do szparag i próbowałam. Jeden szparag wycinałam kilka minut, eksperci robią to w kilka sekund. To trudna praca.

Nóż do szparag i szpachelka do ponownego formułowania kopców

Wokół szparaga robisz palcami mały rowek. Wbijasz nóż – ważne, żeby wyczuć jak szparag rośnie, prosto, czy może jest zakrzywiony i zgodnie z jego kierunkiem wbijasz końcówkę noża. Wyciągasz warzywo, a rowek, który po nim został, zasypujesz szpachelką. Tak, żeby chronić kopiec.

 

Potem szparagi przewożone są do hali, gdzie najpierw są myte.

Szparagi prosto z pola przyjechały do hali i na początku są myte

Następnie są segregowane – na małe, duże, średnie, takie które są uszkodzone

Segregowanie szparagów

 

A potem już nakładana jest na nie etykietka i trafią do Was. Szparagi prosto z pola możecie kupić albo bezpośrednio na polu w Strzeganowicach, albo na jednym z kilku punktów we Wrocławiu, np. przy Arenie lub na Bielanach Wrocławskich.

 

 

 

 

Białe szparagi są iście królewskie. Tak to sprawdziłam, przeczytaj: Patent na szparagi

Paweł Piegdoń, szef kuchni restauracji Modra Odra i Mirosław Szreder, która właśnie dostarcza do restauracji swoje Szparagi prosto z pola
Pomysły restauracji Aroma na wykorzystanie szparagów. Jak myślicie, która z nich najbardziej by Wam smakowała?
Szparagi najczęściej jemy właśnie z szynka parmeńską, z jajkiem lub sosem holenderskim. Ciekawym pomysłem jest też tatar z pomidorów.
Marcin Marmulewicz z restauracji Aroma i Mirosław Szreder, który właśnie dostarczył swoje Szparagi prosto z pola do restauracji
Jedząc te szparagi od Krzysztofa Olbińskiego z restauracji Spichlerz zrozumiałam, dlaczego białe szparagi są określane jako królewskie
Krzysztof Olbiński, szef kuchni w restauracji Spichlerz w Zamku Topacz. Znajdź na kochamjesc.pl tekst, w którym zdradza na swój patent na białe szparagi
Po takiej etykiecie rozpoznacie Szparagi prosto z pola. Smacznego! Napiszcie swoje kulinarne, szparagowe wrażenia

 

Kolejny artykuł: Patent na białe szparagi 

 

Magdalena Mańkowska
kocham@kochamjesc.pl