Poznajcie Pana Piotr Czajkowski i jego żonę. W Golędzinowie od wielu lat ma swoją masarnię i malutki sklepik firmowy.

  • Pan Piotr ma 70 lat! A jest bardziej aktywny niż jeden 30-latek.
  • Życie jego i jego rodziny nie było usłane różami – był moment, że Urząd Skarbowy zamknął całą masarnię. Bezprawnie. Wiele lat państwo Czajkowscy walczyli w sądzie. Wygrali, ale straconego czasu nikt nie wróci.
  • “Brakowało nam na chleb. Robiliśmy więc konfitury i dorabialiśmy, jak mogliśmy. Mieliśmy dzieci” – wspomina Pan Piotr.
  • Teraz Pan Piotr od nowa na małą skalę rozpoczął produkcję swoich wędlin. “Swoich” – to jest właśnie słowo klucz. Pilnie strzeże receptur. Przyprawy uciera w moździerzu.

Jego szynka podawana jest jako przykład – Pan Piotr suszy ją 3 tygodnie! Niczym nie nastrzykuje. Trzyma mięso w solance aż skruszy się. Tak już chyba nikt nie robi, to jest na prawdę bardzo nieopłacalne, ale wartościowe.

  • Jego kaszanka jest tak dobra, że śmiało możecie jeść ją surową. I to jest najlepszy test jej jakości.

  • W Polsce słyszy się często, żeby nie jeść mięsa. Tymczasem naukowcy mówią, że mięso od czasu do czasu, którego pochodzenie znamy, warto jeść. Trzeba czytać etykiety i odkryć ciekawostkę. Wędlina naturalna kontra wędlina z dyskontu nie konkuruje ceną, ale etykietą. Tej naturalnej wędliny zjemy mniej, ma więcej smaku i składników odżywczych.
  • Może warto zrobić wyzwanie? I w ten weekend pojechać do Golędzinowa, który jest niedaleko Wrocławia, po naturalne wędliny.

Pod Bukami” Naturalne Wędliny
ul. Obornicka 19
55-120 Golędzinów, Wroclaw, Poland

 

Jeśli jesteś restauratorem i szukasz najlepszych produktów, śmiało skontaktuj się z Kocham jeść. Podzielimy się kontaktami.