Kawior z rokitnika

Rokitnik
Rokitnik

Czasem drobnostki sprawiają, że czujesz się niezwykle luksusowo. Jestem w pensjonacie Villa Greta, tutejszy szef kuchni właśnie przygotowuje się do degustacji, podczas której pokaże swoje jesienne smakowite pomysły. Wędzi śliwki, sól kamienną, zrywa “chwasty” i robi kawior… z rokitnika.

Adam Skiermański, szef kuchni w Villa Greta

Jaki jest przepis na kawior z rokitnika?

ORGANIZACJA

  • 300 ml soku z rokitnika (to może być też sok z cytryny czy malin)
  • 2 łyżki agaru (to algi, które sprawią, że sok stężeje)
  • 2 litry schłodzonego oleju (ten olej będzie można wykorzystać ponownie)
  • worek cukierniczy (tak jak do wyciskania bitej śmietany, z małą dziurką na zakończeniu stożka)
  • garnek średniej wielkości do zagotowania soku
  • wysokie naczynie, do którego wlejmy 2 l schłodzonego oleju

PRZYGOTOWANIE

  1. Do soku z rokitnika dodajemy agar i gotujemy. Cały czas mieszamy. Powinno to zająć 10-15 minut. Niestety trudno powiedzieć, kiedy dokładnie zdjąć z kuchenki – płyn nie może być za rzadki, ani za gęsty (jeśli zbyt stężeje, trzeba dodać wody lub więcej soku). Można to sprawdzić.
  2. Wlej ugotowany płyn do woreczka cukierniczego i niech małe kuleczki spadają do zimnego oleju. Jeśli weźmiesz łyżką te kuleczki i są one twarde, to znaczy, że płyn ugotowałeś w punkt. Brawo! Jeśli nie powstaje płyn, postaw jeszcze raz sok na kuchence.

Nie jest to łatwe, ale cierpliwość popłaca.Dajcie znać, czy udało się Wam zrobić rokitnikowy kawior.

Magda | kochamjesc.pl