Kuskus izraelski to perełki, które mogą jeść nawet diabetycy

Kuskus izraelski jest nazywany kuskusem perłowym

Mateusz Rosiak, szef kuchni restauracji Grape podpowiada, by gotować kuskus izraelski jak risotto.

Podsmażamy szalotkę i czosnek, dodajemy kuskus, wlewamy białe wino i je redukujemy. Podlewamy bulionem. Kuskus izraelski gotuje się ok. 10 minut.

Dodam, że szefowie kuchni dodają kapkę wina, pamiętać jednak trzeba, że musi być ono zredukowane, czyli odparowane. W mojej domowej kuchni zupełnie zrezygnowałam z alkoholu i dania są równie smaczne. Nie musicie więc otwierać butelki wina, by zjeść pyszny posiłek.

A warto ponieważ kuskus izraelski jest wdzięcznym produktem – pasuje do dań mięsnych, np. jagnięciny i wegetariańskich.

Szef Rosiak proponuje wersję z burakami. Dlatego pod koniec gotowanie kuskusu dodaje troszkę suszonego pomidora, by podpić smak oraz świeżo wyciskany sok z buraka.

Serwuje z serem kozim z Malinowej Zagrody, z pokrojonymi w równą kostkę pieczonym burakim i prażonymi pestkami słonecznika.

Na takie danie to jest maksymalnie 15 minut łącznie z gotowaniem 

Kuskus izraelski nie jest zbyt często wykorzystywany. A szkoda. To zdecydowanie mój ulubiony składnik. Jak widzę w restauracyjnej karcie, zawsze zamawiam.

Smacznego!