Przycinaj kwiatuszki szczypiorku i ozdabiaj nimi dania | Villa Greta

Wiosną, gdy przyroda budzi się do życia, znajdziecie w ogrodzie magiczne składniki, o których niewiele osób wie, a są znakomitym dodatkiem do dań.

Ewelina Rozpędowska z pensjonatu Villa Greta zabiera mnie do swojego ogrodu i kuchni. Idziemy nazrywać… kwiatki szczypiorku. Czas, by to zrobić jest właśnie teraz!

Szczypiorkiem możesz cieszyć się wiele miesięcy, ale kwiatkami zdecydowanie krócej.

Ucinamy więc niecały centymetr z kwiatuszkiem. I z małą miseczką idziemy do kuchni.

Tutaj Ewelina skrzętnie pakuje je do małego słoiczka. Dodaje listek szałwii, zalewa gorącą marynatą i zakręca słoiczek. Czekamy.

Kwiatostan szczypioru | Marynata:

  • 1 część wody
    1 część octu
    łyżka płaska soli
    łyżeczka cukru
    liść laurowy
    czosnek
    ziele angielskie
    lubczyk
  • Zagotowujemy i wlewamy gorące do słoiczków. Wcześniej do słoiczka można też włożyć listek szałwii.
  • Gotowe już nawet następnego dnia.

Villa Greta dodaje marynowane kwiatostany szczypioru do tatara.

Tatar z kwitami szczypioru, pędami świerku | Villa Greta | fot. Studio Budzik

Magdalena Mańkowska | kocham@kochamjesc.pl