Najlepsi wybrani | Dolnośląski Konkurs Potraw Regionalnych

Od 10 lat młodzież dolnośląskich szkół gastronomicznych poznaje lokalne produkty i na ich bazie powstają konkursowe dania. Wszystko odbywa się w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. Hasło przewodnie: Powiedz mi co jesz, a powiem ci skąd jesteś.

Tegoroczna edycja była najlepsza. – Jestem w jury od 10 lat. Pamiętam pierwsze edycje. Teraz dania są jak dzieła sztuki. Nauczyciele i uczniowie doskonale się przygotowali – mówił Grzegorz Pomietło, szef kuchni w ART Hotel. 

Gala Dolnośląskiego Konkursu Potraw Regionalnych

Dolnośląskie produkty

Uczniowie mieli do wykorzystania sześć regionalnych produktów: 

  1. dynię hokkaido z Dyniowego Zakątka
  2. maślankę z Lutomierza
  3. Sery Lutomierskie z Gór Sowich 
  4. wieprzowinę z Masarni Urbanowskich 
  5. pasternak z Ekologicznej Zagrody w Lutomierzu 
  6. jabłka z Maciejowego Sadu 
Dolnośląski Konkurs Potraw Regionalnych

Zwycięzcy Dolnośląskiego Konkursu 
Potraw Regionalnych

  1. Jakub Padlewski, Dawid Wantrych, Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu 
  2. Amanda Nowak, Pamela Mikulska, Zespół Szkół nr 7 im. Komisji Edukacji Narodowej w Wałbrzychu 
  3. Eliza Rudkiewicz, Agata Szymczak, Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Orła Białego w Międzyborzu 

Wyróżnienia: 

  1. Natalia Klag, Domańska Oliwia, Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Świdnicy im. Tony Halika 
  2. Oscar Król, Magdalena Jankowy, Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zwowdowych im. mjra H. Sucharskiego w Bolesławcu  

Lokalne produkty choć smaczne, zaskoczyły uczniów

Jak mówią uczniowie produkty ich zaskoczyły. – Głównym problemem okazała się konsystencja maślanki – mówi Jakub Padlewski, uczeń ZSG Wrocław, przedstawiciel zwycięskiej drużyny. –  Maślanka była ona pochodzenia naturalnego, a w sklepach są już dość mocno przetworzone. Przez co konsystencja sfery, którą robiłem podczas przystawki była trochę rzadsza.

Pomysły uczniów były imponujące. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że polska gastronomia ma barwną przyszłość. Był m.in. custard z dynii i sera, czyli rodzaj masy zaparzanej z jajkiem, chipsy z dynii, bułeczki z maślanką, chutney z czarnej porzeczki. A to dopiero początek. Dań było kilkanaście. Wszystkie inne. Miały jedną cechę wspólną – najczęściej uczniowie serwowali pasternak w formie puree. Nie było to ich ulubione warzywo. 

Co ugotowała zwycięska drużyna?

Zwycięskie danie wykonał Dawid Wantrych i Jakub Podlewski, uczniowie 4. klasy ZSG Wrocław. 

Zwycięskie dania

Przystawka: chutney z dyni z dodatkiem pomarańczy, miodu i soku z pomarańczy. Sfera z maślanki i creme fraiche. Do tego sos mornay (na bazie beszamelu, z dodatkiem sera dojrzewającego i słodkiej śmietanki). Dalej fondant z sera, z dodatkiem dyni, która daje piękny kolor oraz maca z serem z pokrzywą i ze świeżą pokrzywą. 

Danie główne: polędwica wieprzowa –  najpierw bastowana na maśle, później podciągana w piecu, a następnie glazurowana sosem demi-glace. Puree z pasternaka i marchewki, tymiankowe. Sos demi-glace, czyli sos na palonych kościach. Chutney z jabłka. Jabłko kompresowane w oliwie szczypiorkowej. Małe poduszeczki z ziemniaka smażone na głębokim tłuszczu 

Przyszłość polskiej gastronomii

Chciałam też Wam przedstawić czwórkę utalentowanych młodych kucharzy, którzy wiążą swoją przyszłość z gastronomią. Dawid Wantrych i Emilia Czyrko wygrali Polskie Eliminacje do Les Chefs en Or 2020 organizowane przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry, a Dawid Wantrych i Jakub Podlewski wygrali Dolnośląski Konkurs Potraw Regionalnych: Powiedz mi, co jesz, powiem Ci, skąd jesteś, i także Dominik Czeronek z Jakubem Podlewskim wygrali Kulinarny 
Puchar Polskiego Mięsa Drobiowego 2018.

Lepiej możecie ich poznać oglądając video:

Rozumiem, że trochę ze sobą rywalizowaliście, bo tworzyliście dwie różne drużyny?

Dominik Czeronek: Tak, ale pomagamy sobie. Też chcemy zobaczyć, jak z każdym się pracuje. Każdy z nas pracował już z kimś innym. Dawid zaczynał z Emilką, ja z Kubą. Później ja pracowałem z Dawidem, Kuba z Emilką. No i teraz ostatnia kombinacja: ja z Emilką, Dawid z Kubą. 

Czego Was nauczyła taka współpraca z innymi ludźmi?

Każdy inaczej pracuje. Jedni są bardziej perfekcyjni. Zwracają bardziej uwagę na porządek. Drudzy bardziej na kreatywność i smak. Każdy może nauczyć się czegoś innego. Jak będziemy starsi, będziemy wiedzieć jak pracować z takim typem człowieka. 

Młodzież oceniali: 

Grzegorz Pomietło, szef kuchni w ART Hotelu 
Mariola Monczak, restauracja Pod Papugami 
Michał Hrapowicz, szef kuchni w Haston City Wrocław
Przemysław Bogucki, szef kuchni w Active Hotel

Jury zawsze towarzyszy Barbara Jakimowicz-Klein, autorka wielu książek, to ona namówiła szefów kuchni, by w tym roku zmienić regulamin i dodatkowo – oprócz nagród głównych przyznać wyróżnienia. 

Potwierdza to Grzegorz Pomietło: – Na talerzach powstały obrazy. Jak mówią: kucharz to jest artysta. I okazało się, że są tu artyści. Mali artyści. Młodzi. Ale już bardzo perspektywiczni. 

Magdalena Mańkowska | kocham@kochamjesc.pl