Ostatnie miejsca | Nie biegnij po ciepłe bułeczki

Sylwia Majcher | Piknik Tak kocham jeść

Sobota to dzień, w którym poznasz przepisy na zawsze zmieniające Twoje podejście do gotowania. Sylwia Majcher, to nasza polska inspiratorka tego, by w kuchni być mistrzem gospodarności, bez uszczerbku na smaku i prezentacji. Robi pyszności z niepozornych produktów.

15 osób stanie z nią w ramię w ramię, by robić krok po kroku dania. Tytuł warsztatu jest obiecujący: “Nie biegnij po ciepłe bułeczki”, czyli weekendowe śniadanie, tzw. czyszczenie lodówki. A wszystko w jednym z najpiękniejszych miejsc we Wrocławiu – przy Fontannie na Pergoli.

Przykładowe przepisy:

  • Pesto z liści rzodkiewki i tosty z czerstwej chałki 
  • Krem z sałaty z marynowanymi  w soku z pomarańczy plastrami rzodkiewek 
  • Hummus z dojrzałej papryki i okruchów chleba z podpłomykami 
  • Tortilla z resztkami warzyw
  • Risotto z głąba kalafiora 
  • Budyń jaglany z pudrem z suszonych malin 
  • Mus czekoladowy z ciemnych bananów wzmocniony kawą 
  • Pudding jogurtowy z miękkimi owocami 
  • Domowe mleko kokosowe i placki z pulpy 

A jakie przepisy będą? Zero waste to trend, który namawia, by nie zawsze trzymać się receptur, więc i tym razem Sylwia zobaczy, co jej przywiozę od Milejowego Pola i będziemy wymyślać.

Po spotkaniu z Sylwią na 100 proc. będziesz mógł rozmawiać z dziećmi, przyjaciółmi na takie tematy jak:

  • Droga do zero waste – jak ją zacząć?
  • UFO – jak go uniknąć w Twojej lodówce 
  • Zmarszczki są seksowne – dlaczego warto wybierać brzydkie warzywa i owoce
  • Data ważności czy uważności – jak zaufać zmysłom
  • Nagie z natury – po co nam opakowania

Zabieraj więc kogo lubisz i daj znać, że będziesz w sobotę (03.08) w godz. 12-14.

Udział jest darmowy. Liczba miejsc: 15 + publiczność. Można rezerwować na kocham@kochamjesc.pl | Facebook | Instagram

Magdalena Mańkowska