Pstrąg najlepszy jest super świeży | Pustelnia | cz. 2

Stawy Pustelnia, Wola Rudzka, takkochamjesc

Jest jedno miejsce w Polsce, gdzie pstrąg smakuje wręcz idealnie. Mięso jest jędrne, delikatne, bardzo smakowite. To Pustelnia w Woli Rudzkiej 34 kolo Opola Lubelskiego.

Moja ulubiona wersja pstrąga z Pustelni to z pieca, czosnkiem, posypany solidną garścią pietruszki.

Tutaj pisałam, jak hoduje się karpie.

W tym artykule dowiecie się, którą część pstrąga dzieci śmiało mogą jeść, jak często pstrągi jedzą i od czego zależy ich smak.

Łowimy pstrągi

Julka i Marysia chętnie jedzą pstrągi i karpie, które hodują ich rodzice. Spytałam Julkę, jak lubi jeść pstrągi. Lubi fileciki, pstrąga z pieca, ale najbardziej lubi jeść brzuszki, w brzuszkach nie ma ości.

Pstrągi w Pustelni rosną 2 lata. To wolno, dlatego ich mięso jest bardziej jędrne niż pstrągi, które jadłam w innych miejscach. Znaczenie ma też oczywiście jakość wody, ale też pasza, którą jedzą. Powinna ona być niskoenergetyczna i z naturalnych produktów. Wszelkie konserwanty łatwo w rybie wyczuć.

Zjadłam trzy pstrągi jednego dnia!

Historia była taka. Pojechałam odwiedzić rybną restaurację, nie mogłam więc się wykręcić od jedzenia ryb. Jem ryby, ale nie mogę nazwać siebie wielką ich fanką. Jednak w Pustelni jednego dnia zjadłam ze smakiem trzy pstrągi. Pomyślałam: “Mańkowska, doroślejesz, zmienia ci się smak”.

Wróciłam na Dolny Śląsk. I zobaczyłam w jednej z restauracji pstrąga: “Zamawiam!”. Czekałam z niecierpliwością. Pięknie podany. Jem i… to nie to! Ten pstrąg nie jest smaczny! Chociaż jest opisany jako regionalny. Nala pomogła mi jeść. Jak to jest z tym smakiem?

Ania i Sebastian Pyć z Pustelni wszystko tłumaczą. Dodam tylko, że pstrągi najlepsze są takie odrazu po złowieniu, tracą wiele walorów smakowych, jeśli są zamrożone. Piecze się je krótko – ok. 12 minut w 180 stopniach, wtedy są jeszcze jędrne.

Pstrągi lubią ryby

Magdalena Mańkowska | kocham@kochamjesc.pl