Tego o karpiach nie wie 99,9% ludzi | Pustelnia

stawy rybackie, pustelnia, takkochamjesc, rybak, karp, ryby słodkowodne

Dziś aż dwie ciekawostki!

Karp – tradycyjna ryba. Dla wielu nie tak atrakcyjna jak łosoś czy tuńczyk. Ale nie poddaję się tak łatwo. Był moment, że kapusta kiszona też nie była modna, a teraz Polacy znowu chętnie ją jedzą. Może tak samo będzie z karpiem.

Jestem w Pustelni. Trwa cykl: “Ryba u Pyciów”. Spaceruję z Nalą wzdłuż stawów. Towarzyszy mi Ania, Sebastian i ich córy – Julka i Marysia.

Wczoraj pisałam o tym, jaka woda jest dla ryb najlepsza. Oczywiście nie tak krystalicznie czysta, lecz żywa, zielonawa.

Dziś w video mówimy o tym, co jedzą ryby, ale też dlaczego warto jeść karpia.

Dlaczego warto jeść karpia?

Wiemy już, że najlepsza woda dla karpi to żywa woda, z pięknym zawitem, gdzie rozwijają się naturalne mikroorganizmy, będące dla karpi naturalnym pożywieniem.

Taka zielonawa woda świadczy o bogactwie planktonu.

Anna Pyć, tłumaczy: To jest woda żywa, która jest pełna pokarmu dla karpi. To jest fitoplankton. Plankton roślinny, czyli bardzo drobne organizmy jednokomórkowe, które powodują jej kolor. Na jego bazie tworzy się zooplankton, czyli bardzo drobne organizmy zwierzęce – rozwielitki, dafnie. To jest główne źródło białka dla karpia. Zboża – pszenica, jęczmień – jedynie dodają energii. Natomiast całe źródło białka tworzy się w sposób naturalny – dzięki słońcu, temperaturze i wodzie z mikroorganizmami.

Karp zdrowszy niż łosoś

Karpie rosną bardzo wolno, trzy lata. W wodzie znajdują absolutnie wszystko, co jest im potrzebne. A dla nas wartościowe są kwasy Omega 6 i Omega 3.

Często słyszymy, że warto przyjmować Omega 3. Racja! Rzadko jednak mówi się, że by móc przyswoić Omega 3, potrzebujemy Omega 6.

W karpiu balans kwasów Omega 3 i Omega 6 jest najlepszy. Jest w nich mniej Omega 3 niż w pstrągu, ale z mięsa karpia przyswoimy więcej Omega 3 niż z ryb morskich lub choćby pstrąga.

Wiedzieliście? Dajcie znać, jak podoba się Wam taki cykl. Może macie pytania, które w Waszym imieniu mogę zadać Ani i Sebastianowu z Pustelni (rybypustelnia.pl)

Magdalena Mańkowska | kocham@kochamjesc.pl