Uprawa konopi na Dolnym Śląsku

Uprawy konopii na Dolnym Śląsku

Na Kulinarnym Rajdzie Mistrzów poznałam Danielę Lech, która wraz z mężem uprawia konopię pod Ślężą na Dolnym Śląsku.

Konopię posadzili trzy lata temu, i choć roślina jest trudna w zbiorze (ma tak twarde włókna, że pali kombajny), nie poddają się.

Olej konopny z pierwszego tłoczenia

W tym roku zaczęli produkcję olejów konopnych w pierwszego tłoczenia. Olej jest delikatny, jak mówi Daniela Lech ma więcej związków Omega 3, 6 i 9 niż olej lniany.

Chleb z prażonymi ziarnami konopi

Daniela piecze też chleb z prażonym ziarnem konopii (red. – jest bardzo smaczny)

Daniela Lech:- Jesteśmy małym gospodarstwem pod Sobótką, w rejonie Dolnego Śląska. Walczymy z powszechną opinią, że konopia to tylko narkotyk, otóż nie. Konopia, która mamy, jest legalna, przemysłowa. Zanim ją zasiejemy, potrzebujemy zgody Sejmiku Izb Gminy. Nie zawiera żadnych substancji THC. Zawiera witaminę K. Obniża ciśnienie krwi. Działa na organizm grzybobójczo i bakteriobójczo. Także samo zdrowie. Chciałabym, żeby ludzie zmienili podejście do rośliny.

Kontakt do gospodarstwa: uprawypodsleza@gmail.com

Magdalena Mańkowska | kocham@kochamjesc.pl