Kto kupił już bilet na Restaurant Week? „Chodźmy do Restauracji!” to hasło wiosennej edycji, która startuje w czwartek, 18 kwietnia.

Organizator zachęca Was do udziału takimi słowami: “Dłuższe, słoneczne dni i budząca się do życia przyroda przyczyniają się do odświeżenia życia towarzyskiego, opuszczenia ciepłych, czterech kątów i wyjścia do restauracji”.

Wiecie, że w 2017 roku Polacy wydali na jedzenie w restauracjach ponad 3 miliardy złotych więcej, niż rok wcześniej? I o to chodzi.

Dlaczego nie mogę się doczekać Restaurant Week? 

    • Emocje są ważne! Bardzo ważne, najważniejsze. Czas z przyjaciółmi, mamą, tatą, partnerką, mężem to zawsze dobry pomysł. Festiwalowa cena 49 zł też może do tego zachęcać. Ale…
    • Drogi Restaurant Week’u i Czytelnicy, zróbmy wyjście do restauracji sprawą narodową! Tylko tak restauratorzy będą tworzyć lepsze miejsca, a kucharze będą się rozwijać. 30 lat temu o szwedzkiej kuchni też też nikt nie słyszał. Polska też śmiało za kilkanaście lat może być na światowych salonach kulinarnych. Wierzy w to Karol Okrasa i zaczynam wierzyć i ja. Nareszcie możemy stworzyć prawdziwą polską kuchnię (opartą nie tylko na schabowym!) Potrzebne jest jednak zaangażowanie nas wszystkich, tak żeby kucharze mieli dla kogo gotować.
    • Dzięki Restaurant Week możemy zobaczyć, jak dynamicznie zmienia się wrocławska gastronomia.Dotychczas niekwestionowanym zwycięzcą, nie tylko we Wrocławiu, ale w całej Polsce, była Restauracja Alyki. Alyki właśnie kończy remont – z małej restauracji, będzie już całkiem dużą, a Paweł Błaszczyk oraz właściciele – Jacek i Barbara Szydłowscy, oczywiście będą bronić tytułu.
    • Kto by pomyślał, że takie dość zapomniane miejsca, jak Restauracja Inspiracja czy Barka Tumska zdecydują się na udział w Festiwalu. Miejsca z tradycją też się zmieniają. I zapowiada się, że ich menu będzie warte degustacji.
    • Miejsca, która na pewno chciałabym odwiedzić do: Lwia Brama (tu nowy szef kuchni jest niesamowicie kreatywny), Jasna (zawsze smaczne, dobre jedzenie, pomysłowe, z szacunkiem do produktu), Modra Odra (na pokładzie jest nowy szef kuchni Paweł Piegdoń, który swoją premierę zaczyna właśnie od Restaurant Week). A Wy gdzie idziecie?

Widzimy się w restauracjach! Tutaj możesz zarezerwować miejsce 

Ahimsa Restaurant & Club
ALYKI Nasza Restauracja
Art Restauracja i Kawiarnia
Barka Tumska
Cherry Lounge & Restaurant
DEJA VU restaurant Wrocław
ENJOY w Platinum Palace*****
Folgujemy
Fuego Restaurant & Bar
Restauracja Inspiracja
Restauracja Jasna
Korba Kuchnia
Restauracja Lwia Brama2
Malarska 25
Mlekiem i Miodem
Modra Odra
Napa Restaurant
Novo2 w Novotel Wroclaw Centrum
Restauracja Patio
Questa
Ristorante Liberta7
Steak N’ Roll
Sukiennice 7
TASZKA – Wine & Petiscos
Winestone Wrocław
Wratislavia

Do zobaczenia przy stole!
Daty Festiwalu: 18-30 kwietnia
Otwarcie Rezerwacji: już dawno otwarte, śpieszcie się, rezerwujcie
Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl
Lokalizacje: Warszawa, Kraków, Wrocław, Rzeszów, Łódź, Poznań, Białystok, Lublin, Słupsk i Ustka, Szczecin, Trójmiasto, Silesia, Warmia i Mazury

Magdalena Mańkowska
kocham@kochamjesc.pl

Foto: Restaurant Week Polska