Wielkie Serwowanie

Wrocław ma nową kulinarną inicjatywę – Wielkie Serwowanie. Stoi za nią Stowarzyszenie Serowarów Farmerskich, a inicjatorem jest Sylwester Wańczyk, znany nagradzany serowar i właściciel Wańczykówki.

Tragi odbyły się we Wrocławiu przy ul. Zwycięskiej 4. Pogoda dopisała tak samo jak wystawcy – niemal 30 serowarów z całej Polski (co jak na pierwszą edycję jest imponujące). Byli także restauratorzy, pszczelarze, rękodzielnicy, winiarze.

Targom towarzyszył konkurs na najlepsze sery.

Skład jury: Bartosz Wilczyński, Gieno Miętkiewicz, Wojciech Harapkiewicz, Krzysztof Tomera

Przyznane nagrody: 

🥇 Sery dojrzewające twarde – farma Seronada, Jarosław Marcinowski, kozi farmerski  z dodatkiem pieprzu, kolendry i kozieradki | Wielkopolska, Babkowice 

🥇 Sery dojrzewające miękkie – Bogusława Szpak z Zielonego Wzgórza – ser żniwny, krowi 

🥇 Sery świeże i krótko dojrzewające w tym twarogi – Sernica Dolnośląska, Kamil Holajda, halumi owczy 

🥇Inne wyroby z mleka – Kamil Holajda, Sernica Dolnośląska, jogurt owczy 

🏆 Grand Prix – farma Seronada 

Relacja z ogłoszenia wyników konkursu dla serowarów | Wielkie Serowanie

Rynek serów w Polsce rośnie w szybkim tempie. Jakość serów jest coraz lepsza i znajdziemy też coraz więcej serów długodojrzewających.